четверг, 9 декабря 2021 г.

Рекомендації батькам щодо організації активного відпочинку на прогулянці з дітьми в зимовий період « Зимові забави»

 Нарешті настала довгоочікувана зима! Багато дітей з нетерпінням чекають на появу снігу, а батьки тим часом вже думають про те, як розважити малечу під час прогулянки.

Ліпка зі снігу

Сніг — чудовий матеріал для творчості, і з нього можна ліпити не лише снігову бабу, а будь-що! Сніговий замок, апетитні тістечка, прикрашені бурульками та ягодами горобини, гусеницю з окремих снігових кульок і багато іншого. Візьміть з дому кілька герметичних стаканчиків з підфарбованою водою для розмальовки скульптур та формочки для піску, котрі так само чудово підійдуть для виготовлення будівельного матеріалу зі снігу. А ще можна  позмагатися, хто скатає більший сніговий ком. Варіантів — безліч! Ми впевнені, що кожна матуся може поділитися своїми ідеями ліплення зі снігу.

Розглядання сніжинок

Коли йтиме сніг, візьміть будь-яку темну дощечку та збільшувальне скло і відправляйтеся розглядати сніжинки. Кожна з них має неповторну форму та неймовірну красу. Таке заняття розвиватиме творче мислення малечі й вчитиме бачити прекрасне в простих речах.

Льодові прикраси для ялинки

Звичну новорічну традицію можна дещо урізноманітнити, якщо власноруч виготовити іграшки та прикрасити ними ялинку в лісі або парку. Щоб не забруднювати довколишнє середовище та не нашкодити ялинці, зробіть прикраси з льоду. Налийте у форми для льоду воду, можна її підфарбувати харчовими барвниками, вставте в кожну майбутню іграшку ниточку — і через кілька годин яскраві та безпечні для довколишнього середовища прикраси будуть у ваших руках!

Морозні бульбашки

Під час сильного морозу вийдіть на вулицю та видуйте мильну бульбашку. Через кілька секунд на її поверхні почнуть з’являтися льодові голочки і складатися в красиві зірочки та квіти. Поясніть малечі, що за тим самим принципом з води у хмаринках утворюються сніжинки.

Зимовий пікнік

Хто сказав, що на пікнік можна ходити лише в теплу пору року? Взимку відправляючись до лісу або парку прихопіть з собою термос з гарячим чаєм, паперові стаканчики та печиво. А перед чаюванням можна зліпити зі снігу невеликий стіл, щоб поставити на нього стаканчики.

Ліхтарики зі снігу та криги

Якщо ви живете у приватному будинку, прикрасьте подвір’я зимовими ліхтариками. Для цього можна налити води в повітряні кульки і почекати, доки вона замерзне на певну глибину — цей час залежить від температури на вулиці. Потім дістаньте майбутній ліхтарик з кульки і вилийте з середини зайву воду — і ось вже у ваших руках справжній плафон, в який можна поставити свічку. Тільки не забудьте зробити невеликий отвір зверху плафона, щоб всередину потрапляло повітря, необхідне для горіння.

Слідопити

Дітям різного віку буде дуже цікаво познайомитись зі слідами птахів та тварин. До цієї гри варто підготуватись заздалегідь: подивіться в інтернеті як виглядають сліди різних тварин і птахів, а потім відправляйтесь у ліс або парк, знаходьте сліди на снігу та спробуйте визначити, кому вони належать. І звичайно ж, не забуваймо про такі улюблені зимові розваги, як:

Катання на ковзанах

Катання на ковзанах – це цілий комплекс позитивних емоцій і користі для здоров’я. Ковзанярський спорт допомагає боротися зі стресом, підвищує витривалість, розвиває гнучкість і координацію рухів, а також зміцнює імунітет. Обов’язково запасіться парою рукавичок, туго затягнутими за розміром ковзанами, а також толстовкою або жилетом. Балансувати в курточці не дуже зручно. Зігрітися і поповнити запаси енергії після катання допоможуть теплий чай і всього 3-4 печива «Марія» з висівками від Yarych.

Ліпимо з снігу

Ніколи не пізно згадати дитинство і зліпити снігову бабу чи пограти з дітьми в сніжки. Це заняття дає необмежений простір для фантазії – сніговий замок, скульптури, оборонні укріплення для захисту від снігових атак. Обговоріть заздалегідь, що сніжки повинні бути маленькими і не дуже щільними, щоб уникнути травм. Перед такими іграми краще грунтовно поповнити запаси енергії, з’ївши що-небудь висококалорійне. Організм отримає досить “палива” для збереження тепла.

Прогулянка в лісі

У сонячний сніжний день можна віддати перевагу і більш спокійному проведенню часу. Рушайте всією сім’єю в ліс. Зимові пейзажі неодмінно подарують вам відчуття казки і навчать цінувати прекрасне навколо. Візьміть їжу для птахів або білочок – якщо пощастить, їх можна буде годувати з руки. Не забувайте про ризик переохолодження. Звертайте увагу на колір шкіри на щоках або руках – якщо вона зблідла, терміново потрібно в тепло. Час від часу переривайте вашу прогулянку для того, щоб зробити нехитрі вправи, які дозволять розігнати кров і зігрітися.


Комментариев нет:

Отправить комментарий