среда, 15 декабря 2021 г.

"Вчимося граючись"

 Одну з найважливіших ролей в процесі розвитку дитини відіграє розробка дрібної мускулатури пальців, іншими словами, дрібна моторика. Вона допомагає малюкові легко справлятися з письмовими завданнями і без проблем будувати усне мовлення. Справа в тому, що в головному мозку людини є центри, що відповідають за мову і рухи пальців рук, які розташовані дуже близько один до одного. Тому, стимулюючи дрібну моторику і активізуючи тим самим відповідні відділи мозку, виявляється вплив і на сусідні зони, що відповідають за мову. Крім того, рух для дитини - це спосіб пізнання світу. Значить, чим точніше чіткіше будуть дитячі руху, тим глибше і більш усвідомлено відбудеться знайомство дитини з навколишнім світом.

На жаль сьогодні батьки приділяють недостатньо уваги розвитку дрібної моторики у малюків, в результаті проблеми з координацією у дитини виявляються тільки в школі, коли він, намагаючись одночасно навчитися тримати олівець і запам'ятати те, що йому говорить учитель, починає отримувати погані оцінки.

Щоб уникнути подібних проблем, починайте дбати про дрібної моторики своєї крихітки з самого раннього віку. Можна просто масажувати пальчики, потрібно привчати самостійно застібати і розстібати гудзики або зав'язувати шнурки.

Для дошкільнят подібні вправи найкраще перетворити в гру, щоб дитина виконував їх старанно і з цікавістю, а не з примусу батьків. Але найбільш ефективними і корисними стануть ці ігри в тому випадку, якщо в процесі включиться вся сім'я!

Наведемо приклад: Ігри з малюванням.

Якщо у дитини погано розвинена дрібна моторика і йому важко навчатися письма, то можна пограти в ігри з малюванням. Скажімо, обводити наввипередки квадратики або кружечки або просунутися намальованому заздалегідь лабіринту (найцікавіше, коли дитина малює лабіринт для батька, а батько - для дитини. І кожен намагається намалювати позапутаннее). Зараз у продажу є багато різних трафаретів всіляких геометричних фігур і тварин, але їх так само легко виготовити самим.




Комментариев нет:

Отправить комментарий