воскресенье, 14 ноября 2021 г.

"Театр вдома"

 Сьогодні існують найрізноманітніші види театрів, де акторами є дорослі ляльки, і навіть самі діти. Вибір театрів великий, а ось репертуар, як правило, складають казки, які вчать дітей бути добрими і справедливими. Величезну радість дітям приносить театр. Дошкільнята дуже вразливі, піддаються емоційному впливу. Завдяки театру дитина пізнає світ не тільки розумом, а й серцем і висловлює своє власне ставлення до добра і зла. Театралізована діяльність допомагає подолати боязкість, невпевненість в собі, сором'язливість, розширює кругозір дітей, створює обстановку, що вимагає від них вступити в розмову, поділитися своїми враженнями з друзями та батьками. Все це без сумніву, сприяє розвитку мови, вмінню вести діалог і передавати свої враження в монологічного формі.

Розвиток театральної діяльності в дошкільних освітніх установах і накопичення емоційно-чуттєвого досвіду у дітей - тривала робота, яка вимагає і участі батьків. Важлива участь батьків у тематичних вечорах, в яких батьки і діти є рівноправними учасниками.

Батьки можуть також стати ініціаторами організації в домашній обстановці різноманітних театралізованих ігор. Це можуть бути ігри-забави, ігри-драматизації під спів типу «У ведмедя у бору», «Коровай», «Ріпка», слухання казок, записаних на дисках, з їх подальшим розігруванням і інше. Такі спільні розваги можуть зіграти велику роль в створенні дружньої довірчої, творчої атмосфери в сім'ї, що важливо для зміцнення сімейних відносин.

Для здійснення даної роботи в сім'ї повинна бути створена відповідна художньо-естетична середовище, що передбачає наявність іграшок або ляльок, зроблених своїми руками, фонотеки та бібліотеки казок, дитячих музичних інструментів, інструментів-саморобок, дидактичних ігор. Але найголовніше - організація дорослими різноманітної спільної з дитиною художньо-творчої діяльності в різних формах (драматизації, спів, танці, хороводи, ігри та ін.).

Домашній театр - це сукупність театралізованих ігор та різноманітних видів театру. Для домашнього користування доступні - ляльковий, настільний, тіньовий театри. Батьки можуть організувати ляльковий театр, використовуючи наявні в будинку іграшки або виготовляючи своїми руками з різних матеріалів, наприклад, пап'є-маше, дерева, картону, тканини, ниток, старих шкарпеток, рукавичок. До роботи з виготовлення ляльок, костюмів бажано залучати і дитини. Надалі він буде із задоволенням використовувати їх, розігруючи сюжети знайомих казок. Наприклад: старий хутряний комір в спритних руках може стати хитрою лисицею або підступним вовком. Паперовий пакетик може перетворитися в веселого чоловічка. На пакетику намалюйте обличчя і проріжте дірку для носа, в яку просуньте вказівний палець, а великий і середній стануть руками. Лялька з носка: набийте носок ганчірками і вставте всередину лінійку. Все скріпіть мотузкою або гумкою. Лялька з паперової тарілки. На паперовій тарілці намалюйте пику. До зворотному боці прикріпіть липкою стрічкою паличку. Іграшки та ляльки з пластмасових пляшок і коробок. Коробки можна склеїти один з одним, обклеїти папером і приклеїти деталі. І тому подібне…

Створюючи домашній ляльковий театр, ви разом з малюком приміряєте на себе безліч ролей: будете робити ляльок, малювати декорації, писати сценарій, оформляти сцену, продумувати музичний супровід і, звичайно, показувати сам спектакль. Тільки уявіть, скільки творчості, кмітливості, впевненості в собі зажадає це заняття від крихти. А ще тренування дрібної моторики, розвиток мови, художнього смаку і фантазії, пізнання нового і цікавого, радість спільної діяльності з близькими людьми, гордість за свої успіхи ... Дійсно, створення домашнього лялькового театру - настільки розвиваюча і багатогранна діяльність, що варто не пошкодувати на це часу і сил. Діти люблять самі перевтілюватися в улюблених героїв і діяти від їх імені відповідно до сюжетами казок, мультфільмів, дитячих вистав. Домашні постановки допомагають задовольнити фізичний і емоційний потенціал. Діти вчаться помічати хороші і погані вчинки, виявляти допитливість, вони стають більш розкутими і товариськими, вчаться чітко формулювати свої думки та викладати їх публічно, тонше відчувати і пізнавати навколишній світ. Крім того, заняття театральною діяльністю вимагають рішучості, працьовитості, кмітливості. А як загоряються очі малюка, коли дорослий читає вголос, інтонаційно виділяючи характер кожного героя твору!

Театралізовані ігри завжди радують, часто смішать дітей, користуючись у них незмінною
любов'ю. Діти бачать навколишній світ через образи, фарби, звуки. Малюки сміються, коли сміються персонажі, сумують, засмучуються разом з ними. Із задоволенням перевтілюючись в полюбився образ, риси.

Комментариев нет:

Отправить комментарий