суббота, 22 января 2022 г.

"ПИТИ ПРОСТУ, ЧИСТУ ВОДУ КОРИСНО Й НЕОБХІДНО!"

 Сучасні батьки уникають давати дітям звичайну воду та роблять вибір на користь лимонадів, соків та спеціальних ізотонічних напоїв

Коли батьки дають дітям пити щось, крім води, то «завантажують» в них набагато більше цукру, ніж ті отримували будь-коли протягом людської історії. Цей надлишок цукру в ранньому віці призводить до того, що вони й надалі споживають багато цукру, і в результаті піддають серйозному ризику своє здоров'я.
Чи є щось добре у фруктовому соку? Звісно є. Але ті ж вітаміни і мінерали містяться у великих кількостях - причому поряд з харчовими волокнами та іншими поживними речовинами - у цілих фруктах. Дитина, яка не отримує фруктового соку, але має можливість їсти фрукти, нічого не втрачає. А для вгамування спраги чудово підійде звичайна питна вода без жодних добавок.
Скільки води пити дитині
Якщо вода має для нас таке велике значення, виникає питання: чи достатньо п'є моя дитина? Ніхто не може назвати точну кількість води, яку дитина має випивати протягом дня. Його потреби у воді залежать від віку, ваги, здоров'я, рівня фізичної активності, а також від погоди (температури та вологості). Зазвичай діти п'ють щось під час їжі і обов'язково п'ють, коли відчувають спрагу. Але якщо дитина хвора, або на вулиці спека, або вона займається спортом, їй потрібно пити більше.
Не менш важливим є вибір часу, щоб випити води. Якщо дитина збирається на тренування, на спортивну гру або просто багато бігає, то бажано, щоб вона пила воду до, під час та після навантаження. Тож обов'язково давайте йому пляшку води з собою!
Коли в організмі недостатньо води, цей стан називається зневодненням або дегідратацією. Дегідратація заважає ясно мислити та швидко приймати рішення. У тяжких випадках дегідратація може бути небезпечною для здоров'я.Зазвичай наше тіло саме регулює кількість води у «системі». Організм утримує вологу, коли води недостатньо, і позбавляється її, коли води занадто багато. Одна з ознак дегідратації – колір сечі. Світло-жовтий означає, що все гаразд, води достатньо. Темно-жовтий свідчить, що, мабуть, організм зневоднений.
Як виробити нові звички
Щоб діти звикли пити воду в достатній кількості, батьки мають усвідомлено поставитися до вибору напоїв: ярлик «дитячий напій» не завжди означає, що цей напій корисний дітям. Має бути проявити наполегливість, послідовність, а головне, самим подавати приклад. Будьте взірцем для наслідування: пийте воду частіше і при дитині, кажіть, яка вона смачна; наливаючи собі склянку води, завжди пропонуйте і дитині також.
Ось ще кілька лайфхаків, які допоможуть зробити воду значною частиною повсякденного раціону.
1. Подбайте про те, щоб вода завжди була доступна. Пляшки або кухлі з водою мають бути не тільки на кухні, а й в інших кімнатах. Завжди тримайте воду у машині. Під час подорожі регулярно пропонуйте дитині попити. Якщо дитина виходить із дому, неважливо до школи чи на прогулянку, завжди давайте їй воду із собою.
2. Зробіть пляшку з водою привабливою та помітною. Можна придбати спеціальну дитячу пляшку або прикрасити звичайну самостійно. Тримайте її на видному місці і там, де дитині її легко дістати. Запропонуйте дитині гру або ритуал: як тільки вона помічає пляшку, робить з неї кілька ковтків.
3. Намалюйте на пляшці шкалу і домовтеся з дитиною, що кожен раз вона має допити воду до певного поділу.
4. Заздалегідь заготовте лід, використовуючи для заморозки різні форми. Дитині дуже сподобається додавати у склянку з водою шматочок льоду!
5. Запропонуйте дитині пити воду через соломинку. Тримайте трубочки на видному місці, щоб дитині хотілося частіше використовувати їх, а значить, і частіше пити воду.
6. Виключіть напої з добавками: цукром, підсолоджувачами та кофеїном. Якщо дитина не в змозі відмовитися від соку, вибирайте 100% соки без цукру і додавайте в них воду, перш ніж дати дитині.
7. Обмежте вибір напоїв. Коли вдома є одночасно сік, компот, морс, молоко і вода, дитина напевно віддасть перевагу солодким напоям.

Комментариев нет:

Отправить комментарий